Project: Smart Sustainable Districts

Climate-KIC-2-web Smart Sustainable Districts
Betrokken cluster: Integrale stedelijke opgaven
Opdrachtgever: Climate-KIC, EIT
Looptijd: January 2014 –
USI contactpersoon: Jeroen Nagel
Film:

Beknopte projectomschrijving: Het Utrechtse stationsgebied is geselecteerd als icoon voor duurzame herontwikkeling door het Europese Climate-KIC programma ‘Smart Sustainable Districts’. De andere winnaar is het Queen Elisabeth Olympic Park in Londen. Dit biedt Utrecht de mogelijkheid om, samen met districten in Londen, Berlijn, Kopenhagen, Gotenburg en Parijs, het thema duurzaamheid stevig te verankeren in de herontwikkelingsambities in het stationsgebied fase II.Utrecht Centrum wordt toonbeeld van duurzame en gezonde verstedelijking. Met de herontwikkeling van de westkant van het Utrechtse stadshart wil de gemeente een flinke sprong voorwaarts maken in samenwerking met de stad en partners in het stationsgebied en de regio.Onder leiding van het Utrecht Sustainability Institute zullen kennisinstellingen uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de duurzame herontwikkelingsambities van de gemeente Utrecht en de Jaarbeurs in het stationsgebied nader uitwerken.Hoofddoelstellingen hierbij zijn:

  • een energieneutraal gebied
  • een klimaatbestendig gebied
  • een attractief gebied door optimale vergroening, waterbeheer en persoonlijke mobiliteit
Doelen: Het Climate-KIC vlaggenschip Smart Sustainable Districts gaat van start in de twee pilot-districten Utrecht Centrum-west en Londen Queen Elizabeth Olympic Parc . Deze pilot-districten brengen de meest geavanceerde innovaties samen uit het Climate-KIC netwerk bestaande uit meer dan 200 partners.
Samenwerkings-partners: Het project in Utrecht wordt uitgevoerd door de gemeente Utrecht, Jaarbeurs BV, het Utrecht Sustainability Institute, Universiteit Utrecht, TNO, Deltares, Institute for Sustainability (UK), Imperial College (UK), TU Berlijn (DE), en TU München (DE).
Financier: European Institute of Technology and Innovation
Resultaten:
Icoon: Utrecht Centrum – a Healthy Urban Boost
Het project demonstreert hoe innovaties op lokaal districtsniveau kunnen worden geïntroduceerd, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om integrale innovaties op een slimme manier te testen en op te schalen met een meetbare vermindering van broeikasgassen en CO2-voetafdruk van steden in de toekomst.

Lees meer over de toekomstvisie: Utrecht Centrum – a Healthy Urban Boost op www.cu2030.nl/hub

In de media:

1 april NU.nl: Westelijk centrum Utrecht wordt Europees duurzaamheidsicoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *