Project: De carbon bubble: een systeemrisico voor het financiële stelsel van de EU?

SFL-logo De carbon bubble: een systeemrisico voor het financiële stelsel van de EU?
Betrokken cluster: Sustainable Finance
Opdrachtgevers: EFA / De Groenen binnen het Europees Parlement
Looptijd: 2013
USI-Contactpersonen: Rens van Tilburg
Beknopte projectomschrijving: De ‘carbon bubble’ refereert aan het overschotpotentieel van CO2 emissies bij bedrijven, voornamelijk in de vorm van minerale reserves. Dit resulteert in een aanzienlijke overwaardering van de koolstof-intensieve bedrijven. De studie van SFL en Profundo beschrijft blootstelling van de Europese banken en pensioenfondsen aan de koolstof-zeepbel en analyseert daaraan gerelateerde kwetsbaarheden van het financiële stelsel van de EU.
Doelen: Het vaststellen van de impact van de carbon bubble en ecologische crises op financiële markten en institutionele beleggers te bepalen, en aanbevelingen te ontwikkelen die nadelige gevolgen van de carbon bubble beperken te ontwikkelen en een vergroening van de financiële markten vergemakkelijken.
Samenwerkingspartner: Profundo
Financiers: EFA/ De Groenen binnen het Europees Parlement
Resultaten:

Onlangs is een nieuw rapport over de carbon bubble verschenen: ‘The price of doing too little or too late – The impact of the carbon bubble on the EU financial system’.

Kijk voor meer informatie op: www.sustainablefinancelab.nl.