Shop & Drop en E-waste-scholierenrace winnende voorstellen in E-waste 2.0 Challenge

21.10.2013 | Utrecht Sustainability Institute (USI), Circular Economy Labs

Persbericht – Shop & Drop en E-waste-scholierenrace winnende voorstellen in E-waste 2.0 Challenge

Winnaars komen met verrassende voorstellen om burgers aan te sporen hun elektronisch afval in te leveren

KLEIN 20131017_USI_ (384)
Foto: Dick Boetekees KLEIN 20131017_USI_ (279)
Foto: Dick Boetekees

Er wordt veel te weinig afgedankte elektronische apparatuur (‘e-waste’) ingeleverd voor recycling. Nieuwe, slimmere inzamelmethoden zijn hard nodig om te voorkomen dat er steeds meer grondstoffen via afgedankte telefoontjes, laptops en andere apparatuur weglekken uit de kringloop. Het Utrecht Sustainability Institute (USI) heeft daarom, in samenwerking met Wecycle en UtrechtInc, de E-waste 2.0 Challenge opgezet. De centrale vraag van deze Challenge is hoe dit weglekken van e-waste uit de kringloop door inzet van ICT-technologie (social media, apps, e.d.) kan worden voorkomen. Studenten en net afgestudeerden pakten de uitdaging op en stuurden voorstellen in. De 6 besten presenteerden op donderdag 17 oktober op bevlogen wijze hun innovatieve oplossingsrichtingen. Dit gebeurde tijdens het eerste Circular Economy Lab in het Academiegebouw te Utrecht.

De winnaars
Tot de winnaars werden verkozen Shop & Drop van Francien Eppens en de E-waste scholierenrace van Timmy de Vos en Sarah Rombouts.

Shop & Drop koppelt het begin van de kringloop (shoppen) en het eind van de kringloop (droppen) direct aan elkaar. De app geeft informatie over de mogelijke shop- en droplocaties, plant de meest effectieve route en beloont voor het scheiden van afval. Op deze manier wordt het inzamelen onderdeel gemaakt van het dagelijks gedrag van burgers.

De E-waste-scholierenrace zet scholieren op een speelse maar effectieve wijze in bij de inzameling van e-waste. Scholen gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk e-waste in te zamelen. Met behulp van de E-wasterace app kunnen particulieren hun e-waste aanbieden, welke door studenten opgehaald en weggebracht wordt. De app geeft tevens informatie over de inzamelpunten en hoe afvalstromen werken.

Beide winnaars ontvingen elk een cheque ter waarde van 10.000 euro (beschikbaar gesteld door Wecycle) en krijgen 3 maanden professionele begeleiding (beschikbaar gesteld door UtrechtInc). Met deze prijs kunnen de winnaars hun voorstellen daadwerkelijk in praktijk brengen en tegelijkertijd werken aan hun eigen loopbaan.

Winnaar 2 KLEIN 20131017_USI_ (495)bewerkt

vlnr:Jacqueline Cramer (directeur USI), Roel Raatgever (directeur UtrechtInc), Francien Eppens (winnend voorstel: Shop & Drop), Jan Vlak (directeur Wecycle) [Foto: Dick Boetekees]

Winnaar 1 KLEIN 20131017_USI_ (483)bewerkt-2

vlnr:Jacqueline Cramer (directeur USI), Roel Raatgever (directeur UtrechtInc), Sarah Rombouts & Timmy de Vos (winnend voorstel: E-waste-scholierenrace), Jan Vlak (directeur Wecycle) [Foto: Dick Boetekees]

De genomineerden
Eerder werden uit alle inzendingen de 6 besten geselecteerd:

Terugzien introductie  & pitches van de genomineerden
De avond is hier terug te zien:
http://lecturenet.uu.nl/Site1/Play/f4fe346d18e4472b9070ffab8b6cd8631d

Meer over Circular Economy Labs:
http://usi-urban.nl/2013/09/28/circular-economy-labs/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *